Европа

В Гърция протестираха срещу европейската миграционна политика

От Euronews България Euronews България

В Гърция хиляди хора протестираха в големите градове заради корабокрушението на кораб с мигранти в Йонийско море, което остави най-малко 78 жертви и стотици изчезнали.

Протестиращите обвиниха Гърция и Европейския съюз, че са превърнали Европа в "крепост", а Средиземно море в "море на смъртта". Гръцките власти са арестували девет египетски граждани, които са били на борда на кораба, по обвинения в трафик на хора. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че трябва да се предприемат по-решителни действия на европейско ниво.

"Нека бъдем ясни. Това не е гръцки проблем. Това е европейски проблем. Мисля, че е време Европа да определи солидарно ефективна миграционна политика, за да не се случват отново такива трагедии", коментира Гутериш.

Германският канцлер Олаф Шолц определи инцидента като „опустошителен“ и заяви, че лидерите трябва да направят всичко по силите си, за да предотвратят нови инциденти.

Оцелели разказват, че в трюма е имало жени и около 100 деца. Твърди се, че 30-метровият риболовен кораб е тръгнал от бреговете на Египет и е минал през Либия, преди да отплава за Италия.