Европа

78 са вече загиналите мигранти от корабокрушението край Гърция (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Migranti Tunis Lodka AP Снимка: AP архив

Расте броят на мигрантите, които загинаха след корабокрушението на рибарски кораб край южния бряг на Гърция. 

Малкият плавателен съд, натоварен с десетки мигранти, се преобърна и потъна край южния бряг на Гърция рано в сряда. Гръцката брегова охрана докладва за най-малко 78 загинали. 

Според информация на гръцките власти до момента са спасени 104 души след нощния инцидент на около 75 км югозападно от южната част на гръцкия регион Пелопонес. В района е започнала мащабна операция по издирване и спасяване.

Четирима от оцелелите са настанени в болница със симптоми на хипотермия. Не е ясно колко души все още са в неизвестност, заяви гръцката брегова охрана.

Шест кораба на бреговата охрана, фрегата на военноморските сили, военен транспортен самолет, хеликоптер на военновъздушните сили, няколко частни плавателни съда и дрон на агенцията на Европейския съюз за защита на границите Frontex участват в издирването.

Смята се, че лодката, пътуваща за Италия, е отплавала от района на Тобрук в Източна Либия. Италианската брегова охрана първа предупреди гръцките власти за приближаващия плавателен съд във вторник.

Мигранти все по-често навлизат с по-големи лодки в международни води край гръцкия бряг, за да се опитат да избегнат патрулите на местната брегова охрана.

В неделя 90 мигранти в плавателен съд, плаващ под американски флаг, бяха спасени в района, след като подадоха сигнал за бедствие.

В сряда корабче с повече от 70 мигранти на борда беше изтеглено до пристанище на южния бряг на гръцкия остров Крит.