Европа

Мигрантите в Гърция – основна тема в предизборната кампания

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В неделя са парламентарните избори в Гърция, а дебатът основно се концентрира около темите за икономиката, миграцията и външната политика. Кабинетът на Кириакос Мицотакис продължава да държи твърдата линия спрямо достъпа на мигранти в страната.

Сегашното правителство отново подсилва сухопътната си граница с Турция чрез разширения към спорната му стена и лагерът в Еврос.

Целта е да не се повтори случилото се през март 2020 г., когато хиляди мигранти се събраха на границата с Турция и опитаха да влязат в страната. Това бяха дни на тежки сблъсъци между армията и мигрантите.

Двете страни си размениха обвинения в експлоатация и нехуманно отношение към мигрантите. Три години по-късно, сега гръцките власти смятат, че изграждането на оградата е изпълнило предназначението си.

 

След миграционната криза през 2020 г. оградата предлага сигурност и защита. Откакто е построена, през нея не е преминал нито един мигрант. Преди да бъде построена, селата в близост до река Еврос имаха проблеми. Мигрантите влизаха с взлом в къщите, имахме кражби. Всичко това приключи и изчезна завинаги.

Константинос Цолакидис, гранична полиция

Центърът за прием и идентификация в Филакион, създаден през 2013 г., е най-старият в страната. Може да приеме до 330 чакащи за убежище. В момента там има 121 души. Това е ниска цифра, която е показателна за ограничените потоци от бежанци, пристигащи в страната. Въпреки това някои хора продължават да предприемат опасното пътуване в мечтата си за по-добър живот в Европа.

 

От Сирия съм, дойдох тук преди една седмица. Много съм доволна. Дойдох с баща ми, майка ми и баща ми. Ще тръгнем към Германия.

Бошра Хабас, сириец

Властите вече са започнали разширяването на бежанския център. По същество те създават нов лагер в непосредствена близост до стария. Въпреки намалелия поток, те твърдят, че трябва да има повече места.

В Италия, правителството на Мелони вече обяви извънредна ситуация заради мигрантите. Гърция твърди, че се е заела с проблема. Атинатърпи сериозни критики заради оградата. Със сигурност кабинетът показва, че има задължението да пази гръцките и европейските граници, предава Апостолос Стайкос от Euronews.