Европа

Гърция се подготвя за парламентарните избори на 21 май

От Euronews България Euronews България

Гърците ще отидат до урните след по-малко от седмица, за да изберат новото си правителство. Този вот е специален заради три основни елемента. Първо, изборите на 21 май няма да се проведат в условия на криза. И дълговата и ковид-кризата са зад гърба на съседите ни.

Гърция оцеля и след двете и се завърна като една устойчива икономика, която се справи по-добре през последните 2 години от повечето европейски членки.

Второ, предизборните настроения са спокойни. По традиция, този период е нажежен в страната, но този път атмосферата е стабилна. Разбира се, има конкуренция между политическите партии, но хората явно не са толкова един срещу друг. Очаква се избирателната активност да е ниска.

Трето, което може би обяснява и предишния елемент - не се очаква да бъде сформирано правителство след тези избори. Изборният закон се основава на пропорционално разпределение на местата в парламента. Това означава, че всяка партия, която събере 3% ще влезе в парламента. Но няма да има мажоритарен бонус за първата по сила група. Нито една партия не се очаква да спечели повече от 35% от гласовете. А кабинет от една партия се смята за почти невъзможен.

Също така повечето партии обявиха, че няма да правят коалиции. Така че, освен ако не стане чудо, гърците ще отидат до изборите отново през юли, за да гласуват по различен изборен закон.