Европа

Мицотакис иска победа в Гърция с решаване на проблемите с Турция, миграцията и финансите

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Водеща тема в предизборната кампания в съседна Гърция са отношенията Атина-Анкара. Двете граничещи държави от десетилетия имат обтегнат диалог, а напрежението в Средиземно море не веднъж се е покачвало. В интервю за Асошиейтед Прес премиерът и лидер на партия „Нова Демокрация“ - Кириакос Мицотакис, коментира как биха се развили двустранните отношения след изборите в Турция тази неделя.

 

Ще подам ръка за приятелство на всеки, който бъде избран от турския народ, и ще се опитам да надградя импулса, който беше създаден след опустошителните земетресения. Но аз не съм наивен. Знам, че външната политика на държавите не се променя от ден за ден. Но се надявам, че следващото турско правителство като цяло ще преосмисли подхода си към Запада, не само към Гърция, към Европа, към НАТО и към Съединените щати.

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

И Гърция и Турция са членове на НАТО. В Анкара обаче вече не се говори за еврочленство, а авторитарното управление на Ердоган отдалечава страната все повече от ценностите на Европа. Правителството на Мицотакис предприе строги мерки срещу миграцията, прилагайки описваната от него като твърда, но справедлива политика, която се стреми да предотврати влизането на мигранти чрез увеличаване на патрулите по сухопътните и морските граници и значително разширяване на оградата с Турция.

 

В един момент, когато дадем много ясно да се разбере, че има червени линии, които просто не могат да бъдат преминати, ще укрепим съюзите си и ще продължим да укрепваме позицията си за възпиране. Пак повтарям, иска ми се да не ми се налага да харча повече от 2 % от БВП за отбрана, но за съжаление живеем в несигурно съседство с голяма, много по-голяма от нас държава, която също, знаете, се държи агресивно.“

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Образованият в Харвард 55-годишен политик е начело на дясноцентристката партия "Нова демокрация" от 2016 г. Той води в проучванията на общественото мнение пред основния си опозиционен съперник, левия бивш министър-председател Алексис Ципрас и неговата партия "Сириза". Поради промяна в избирателния закон на Гърция е малко вероятно победителят на вота на 21 май да събере достатъчно гласове, за да може да състави правителство, без да търси коалиционни партньори.