Европа

Инфлацията ще е ключов фактор на изборите в Гърция

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Висок растеж, намаляване на дълга и увеличаване на инвестициите: икономиката на Гърция се представи силно през последните две години, изпреварвайки повечето европейски страни. Гърция вече не е "черната овца" на Европа, а по-скоро е успешен пример за реформи и възстановяване.

Експерти казват, че предстоят още по-добри дни.

 

Има основателни причини гръцката икономика да изпревари тази на еврозоната през следващите 3-5 години. Сред тях са големият пакет от безвъзмездни средства и заеми от Фонда за възстановяване и устойчивост на ЕС, добрата репутация на страната, особено в туризма, и солидната ликвидност на банковата система.

Тасос Анастасатос – главен икономист на Евробанк

Макар статистическите данни да са добри, както често се случва в икономиката, ситуацията на терен е съвсем различна.

„Гръцката икономика отбелязва силен растеж през последните години, но реалните заплати (след приспадането на инфлацията) не следват същата тендендия. Всъщност, в много случаи заплатите са паднали - поради непрекъснатото повишаване на цените. Тази ситуация се отразява и върху пазара на труда. Все повече работодатели казват, че им е трудно да наемат персонал, тъй като работниците смятат, че заплатите не са достатъчно високи. Хиляди работни места остават незаети в критични сектори за гръцката икономика като хранителни услуги, туризъм и строителство“, предава Симела Тухтиду от Euronews.

В същото време гръцките потребители са принудени да ограничат покупките на основни стоки, за да се справят с вълната от продължаващо повишаване на цените.

 

Да бъдем честни, намалихме покупките на някои стоки. Купуваме по-малко. Преди купувах по 4 кг плодове, сега купувам един или два килограма. Ограничаваме се само до храна, не купуваме нищо друго.

Евангелина – пенсионер

„Продажбите ни намаляха значително, не знам защо, но хората не могат да си позволят да купуват дори основни стоки“, допълва търговецът Йоргос.

С наближаването на изборите, гръцките граждани казват, че инфлацията е основното им притеснение и ще повлияе върху решението им за коя партия да гласуват.