Европа

За първи път от осем години Гърция видя лидерски предизборен дебат

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

За първи път от осем години насам в Гърция се проведе предизборен дебат, на който кандидатите представиха позициите си по ключови социални въпроси. В сряда вечерта лидерите на основните партии участваха в тричасов ТВ дебат по националната медия. Темите за дискусии бяха общо 6, сред които икономика, финанси и външна политика. Разговорите завършиха без особени резултати и в задънена улица по много от темите По отношение на гръцката дипломация, настоящият министър-председател и председател на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис заяви, че е готов да преговаря с този, който бъде избран за президент в Турция тази седмица, но, по думите му, няма илюзии относно двустранните отношения между съседките.

Ние уважаваме решението на турския народ и аз съм готов да разговарям с този, който бъде избран. Турският ревизионизъм, изразен в доктрината за "синята родина", е дълбоко и систематично вписан в ДНК на всички турски партии. Винаги съм готов да обсъдим единственото ни различие в мненията - определянето на границите на морските зони. Политиката на силни съюзи трябва да продължи.

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Бившият министър-председател Алексис Ципрас и лидер на СИРИЗА, който в момента е в опозиция, беше попитан за защитата на гръцките граници.

Охраната на границите е нещо естествено и когато Сириза беше на власт, имаше ограда, не я съборихме. Няма да се противопоставяме на препоръките на експертите, но и няма да се подиграваме с гражданите. Няма да решим проблема с бежанците и имигрантите с огради. Те трябва да останат там, където са, но ще го решим по различен начин на европейско ниво.

Алексис Ципрас и лидер на СИРИЗА

В навечерието на изборите на 21 май политиците обсъдиха и ключови икономически, административни, образователни, здравни, екологични и енергийни въпроси. Социолозите дават лека преднина на „Нова демокрация“ пред СИРИЗА.