Европа

Президентът насрочи вота за нов парламент в Гърция на 21 май

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу разпусна парламента и насрочи парламентарните избори в страната за 21 май. Това ще бъдат първите редовни избори в страната от 19 години насам.

Гърция официално е в предизборна кампания. Според президента изборите ще бъдат проведени на 21 май. Новият състав на парламента ще бъде свикан на първото си заседание на 1 юни, когато депутатите ще положат клетва.

По процедура премиерът Кириакос Мицотакис беше приет от Сакеларопулу и й връчи предложението на кабинета за разпускане на парламента.

 

Току-що предадох на президента на Република Гърция решението на кабинета, с който официално предлагам разпускането на парламента и обявяването на национални избори в неделя, 21 май. С приключването на първия мандат на нашето правителство, то на практика изчерпа своя мандат. Надявам се, че ще имаме ползотворен дебат без токсичност.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

Още през март той обяви датата на следващите парламентарни избори, след като тежката железопътна катастрофа на 28 февруари го накара да промени първоначалните си намерения за избори през април. В предизборния период всички министри остават на постовете си, с изключение на министъра на вътрешните работи Макис Воридис и на правителствения говорител Янис Иконому.

Проучванията на общественото мнение показват, че нито партията на Мицотакис "Нова демокрация", нито основната опозиционна партия "Сириза" вероятно ще получат достатъчно гласове за парламентарно мнозинство.

Настоящото правителство на партията Нова демокрация беше избрано през юли 2019 г. Въпреки че изборите се провеждат два месеца преди изтичането на 4-годишния мандат, те са смятани за редовни. За първи път от 2004 г. гръцкото правителство изпълни 4-годишен мандат, предвиждан по конституция. Преди това в продължение на 19 години всички парламентарни избори бяха предсрочни.

Настоящият премиер Мицотакис има малка преднина в социологическите проучвания. Той се кандидатира за преизбиране с обещания за подобряване на безопасността след най-тежката железопътна катастрофа в страната и укрепване на икономиката.