Европа

Гърция обяви траур след трагедията с удавени мигранти, има опасения за още жертви

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Тридневен траур в Гърция след потъването на плавателен съд с мигранти. Най-малко 79 души са загинали. Повече от 100 са били спасени. Опасенията са, че броят на жертвите може да се увеличи драстично. Според оцелели на борда на риболовния кораб е имало между 700 и 750 души. От Каламата предава предава кореспондентът на Euronews Гърция Апостолос Стаикос.

Продължава операцията по издирване и спасяване на мигранти, които може да са оцелели след потъването на претъпкания рибарски кораб край гръцкия бряг.

И докато тепърва ще става ясен мащабът на трагедията - като най-малко 79 са загинали и стотици други, се смятат за изчезнали, жителите на южния град Каламата се опитваха да помогнат на оцелелите. 

 



Шокирани сме. Това е нещо, което човешкият мозък не може да осъзнае. Всички ние сме хора, родители. Когато се случват такива неща, сме шокирани и си мислим как се развиват тези трагедии. Обществото се е мобилизирало. Осигурили сме храна като местна власт, но и много организации донесоха храна за тези хора. Много жители ми се обадиха с предложение да ни донесат всичко, от което тези хора се нуждаят. Всички реагираха положително.

Атанасиос Василиопулос, кмет на Каламата

Лодката се преобърнала и потънала в най-дълбоката част на Средиземно море. Корабокрушението е най-смъртоносното край гръцките брегове тази година. В страната беше обявен тридневен национален траур.

 

Когато се случват такива неща, мислите ни са с тези хора. Не искаме да умират нито тук, нито където и да било другаде. Тези хора имат право да дойдат при нас и в Европа. И ние трябва да се погрижим за тях. Невероятно е как това се е случило при този вятър. Надявам се да има повече оцелели и да им помогнем с каквото можем.

Гьоли Камбуропулу

Повече от 100 души са били спасени. 

Апостолос Стаикос, Euronews Гърция: Щом първите оцелели достигнаха пристанището в Каламта, много жители вече бяха тук, за да им предложат дрехи, храна и лекарства. Психолози са тук, за да помогнат и подкрепят оцелелите, но не могат да отговорят на единствения им въпрос: Какво се е случило? Къде са техните близки?