Европа

"Нова демокрация" победи на изборите в Гърция, но не достатъчно за кабинет

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Гръцката дясноцентристка партия "Нова демокрация", ръководена от премиара Кириакос Мицотакис, печели близо 41% от гласовете на парламентарните избори в Гърция след преброяването на почти всички бюлетини. Основната опозиционна партия - Коалиция на радикално левите сили - Прогресивен алианс (СИРИЗА) на бившия премиер Алексис Ципрас получава 20% от вота. Това дава на управляващите 145 места в парламента, а на СИРИЗА - 72 места. Резултатът на Нова демокрация обаче няма да им донесе мнозинството от 151 депутати. Затова се отива на нови избори.

 

 

Искам да благодаря на всички, които работиха толкова усилено, за да постигнем тази огромна победа, която надмина очакванията ни. Имаме дълг да застанем на висотата на обстоятелствата и самостоятелното управление на Нова демокрация да бъде потвърдено и математически пред урните. Потвърдихте на дело, че Нова демокрация е най-голямата дясноцентристка партия в Европа.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

В парламента влизат пет партии: лявата партия ПАСОК - Движение за промяна получава 11% от гласовете (41 места), Комунистическата партия на Гърция (КПГ) - 7% (26 места), а дясната партия Гръцко решение - 4% (16 места). С избирателна активност над 60%.

В 300-местния еднокамарен парламент 145 места за Нова демокрация не са достатъчни, за да контролира висшия законодателен орган. Премиерът Кириакос Мицотакис даде да се разбере, че Нова демокрация няма да се съюзи с никоя друга партия след изборите на 21 май и ще предпочете повторни избори, които ще се проведат по засилената пропорционална избирателна система. Въз основа на тази система водещата партия може да спечели до 50 допълнителни места в парламента. Това би дало на Нова демокрация възможност да състави самостоятелно правителство.

Повторните избори се очаква да се проведат на 25 юни, но всичко ще зависи от това колко бързо ще бъде изпълнена конституционно определената процедура за консултации за съставяне на кабинет след настоящите избори.

48-годишният лидер на "Сириза" Алексис Ципрас, който беше премиер през едни от най-бурните години на кризата се бореше да си върне широката подкрепа от 2015, с обещанието да отмени наложените от спасителната програма мерки за икономии. Той призна поражението си.

 

Резултатът от изборите е изключително негативен за СИРИЗА. Изборният цикъл обаче все още не е приключил, тъй като вероятно ще има нови избори. Следователно не разполагаме с лукса на времето. Трябва незабавно да направим всички необходими промени, за да водим предстоящага решаваща изборна битка, при възможно най-добри условия.

Алексис Ципрас, ръководител на партията "Сириза"

Привържениците на гръцката социалистическа партия ПАСОК също празнуваха, след като партията удвои резултата си и представи по-добре от очакваното. Тя е на трето място с около 12 %.