Европа

Изборите в Гърция може и да не излъчат правителство

От Euronews България Euronews България

Консервативно правителство, което последователно фокусира страната върху икономиката? Или щедра социална държава, която не е ясно как ще бъде финансирана? Избори, които не можеха да бъдат по-различни на предсрочните избори в Гърция. Съставянето на правителство вероятно ще бъде още по-трудно.

„За пръв път от почти 30 години Гърция провежда избори на базата на пропорционално представителство, което на практика означава, че никоя партия няма да постигне абсолютно мнозинство. Всяко правителство, което предстои да бъде съставено, неизбежно ще бъде коалиционно. От това, което чухме от партийните лидери преди изборите, коалиция не е много вероятна, но не може да бъде напълно изключена. Предстои да видим какво ще се случи. Число, което наблюдаваме внимателно, е отказалите да гласуват – над 42% на изборите през 2019 г – и продължава да расте“, предава Панос Кицикопулос от Euronews, Атина.

„Никой от тези не заслужава нашия глас там, където еднооките са избрани да водят слепите. Тук сме, само защото не искаме да губим правото си на глас“, смята избирател.

Близо 10 милиона избиратели в Гърция имат още малко време да решат какво да бъде следващото управление.