В темпото на Кари

Васил Върбанов: Ръгби е познат спорт в България още от 30-те години на миналия век | „В темпото на Кари“, 17.06.2023

От Карин Околие Карин Околие Водещ

Водещият и създател на онлайн радиото "Тангра мега рок", както и на "Моят плейлист" от Българската национална телевизия, ръгби ентусиаст и организатор на концерти - Васил Върбанов е гост в „Темпото на Кари“,  за да разкаже за документалния филм, на който е режисьор - “В името на Бог Ръгби”.

Ръгби се играе от близо 60 години в България, но за целия този период то е влизало в спортните емисии и предавания по-скоро в рубриките „Любопитно“, а всъщност става въпрос за един много комплексен спорт, в който момчета и момичета се състезават. Ръгбито за жени пък е един от най-бързо развиващите се спортове, посочи Върбанов. Спортът се развива в България от 1956 г., а през годините до него са се докоснали хиляди българи. Първите срещи по ръгби у нас обаче се случват преди близо столетие – през 30-те години на миналия век, разказа още Васил Върбанов.

Неправилно е този спорт да бъде определян като груб, той е контактен, но в много голяма степен това е спорт на ума. За него обаче можем спокойно да кажем, че е занимателен и от двете страни – и за играчите, и за публиката.

Васил Върбанов разказа, че документалният филм “В името на Бог Ръгби” ще излезе през тази година неслучайно – през 2023 г. се навършват 200 години откакто ръгби съществува.

Целия разговор вижте във видеото.