Европа

Всеки в Европа е пряко или косвено засегнат от наркотиците

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Всеки в Европа е пряко или косвено засегнат от разпространението на наркотици, се казва в годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. В интервю за Euronews директорът на центъра потвърждава тази тревожна тенденция.

 

Това, което докладът показва, е потвърждение на тенденцията, наблюдавана през последните две-три години, а именно, че наркотиците са буквално навсякъде. Никога не сме имали толкова много наркотици, които се пренасят контрабандно през Европа или се произвеждат в Европа. Всичко може да бъде обект на пристрастяване. И тогава всеки може да се сблъска, лично или косвено, с всякакъв вид пристрастяващо поведение или в кръга на своите роднини и познати. Има и взрив на насилието, свързано с наркотици. Днес... говорим за Европа.

Алексис Гусдийл – директор на Европейски център за мониторинг на наркотиците

Канабисът е най-широко използваният наркотик в Европа. Ситуацията става все по-сложна заради различните политики на държавите-членки. Тази година са конфискувани 816 тона смола от канабис и 256 тона билка от канабис, най-високото число от 10 години. В същото време кокаинът става все по-достъпен на континента с рекордните 303 тона, конфискувани от властите.

Наркотиците стават по-лесни за сдобиване, потреблението нараства, пряката последица е увеличаване на зависимостите.

В Брюксел, в тази стая за консумация с по-нисък риск, наркозависимите могат да пребивават на сигурно място, получавайки своите вещества. Хероинът е често срещан тук, но кокаинът, и още повече крекът, бележи ръст на разпространението.

 

Употребата на крек е много впечатляваща. На пазара се установяват нови търговци, които продават камъни на крак. Преди години в Белгия не беше така, главно в културно отношение. Потребителите си правят собствен крек. Но от 5 години ставаме свидетели на трафик, при който продавачи продават т.нар. камъни от крек.

Бруно Валкенерс – мениджър „Комуникации“ на Transit/Gate

В доклада се посочва, че редовно се появяват нови, по-силни вещества, което прави проблема още по-сложен. Необходими са адекватни политики за превенция и профилактика.