Свят

С внушителни почести Италия изпрати Силвио Берлускони (Снимки)

От Euronews България Euronews България
Italy Berlusconi Funeral AP Снимка: АР

Италия се сбогува вчера със Силвио Берлускони, който е бил четири пъти премиер на страната.  Погребението подхождаше на колоритния живот на медийния магнат - опечалени скандираха футболни лозунги, а политиците се скараха дали да обявят ден на национален траур, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На церемонията се стекоха над 2000 опечалени души, включително жени, политици и бизнесмени, които са били близки с Берлускони по време на неговото издигане в политиката и бизнеса. Сред опечалените бяха и неговите деца - дъщерите му Елеонора и Барбара, и синът му Луиджи.

 

 

 

Family Funeral AP Дъщерите на Берлускони Елеонора и Барбара и синът Луиджи (от ляво на дясно) пред Готическата катедрала в Милано. Снимка: АР

Тълпите от привърженици на футболния клуб "Милан" скандираха "Силвио, Силвио", докато ковчегът с тленните останки на милиардера се внасяше в Миланската катедрала, обградена от церемониално облечени карабинери с шапки с пера. 

 

Milan Italy Berlusconi Funeral AP Фенове развяват знамената на футболния отбор "Милан" и приветстват за последно Силвио Берлускони. Снимка: АР

Други фенове на футбола и Берлускони скачаха и викаха: "Който не скача, е комунист!" - лозунг, често използван от Берлускони срещу политическите му противници.

На първия ред се подредиха водещите италиански партийни лидери, включително премиерът Джорджа Мелони, чието безпрецедентно решение да обяви ден на национален траур предизвика критиките на някои коментатори и политически опоненти. Партията на Мелони "Италиански братя", партия "Лига" на Матео Салвини и "Напред Италия" на покойния Берлускони са основните политически формации в дясната управляваща коалиция.

 

Liberta AP Хора със знамето на дясноцентристката калиция "Popolo delle Liberta", създадено от медийния магнат и бивш италиански премиер Силвио Берлускони през 2009 г., чакат пред Готическата катедрала в Милано преди държавното погребение на Берлускони, Северна Италия, сряда, 14 юни 2023 г. Снимка: АР

Някои опозиционни политици, включително бившият премиер Джузепе Конте, отказаха да присъстват на погребението, а бившият министър лявоцентрист Рози Бинди изрази несъгласие, че в последните дни "Берлускони едва ли не е бил обявен за светец".

Денят на национален траур е символичен жест за отдаване на почит, в който националните знамена са спуснати наполовина върху обществените сгради. Европейският парламент и Европейската комисия решиха също да почетат паметта на бившия италиански премиер със спускане на знамената наполовина.