Европа

Италия скърби за политика и шоумена Силвио Берлускони

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Италия се съвзема бавно от новината за смъртта на Силвио Берлускони – личност, белязала със своите присъствие и убеждения последните 40 години от историята на републиката. Берлускони почина на 86 години в понеделник, след като страдаше от левкемия, която в крайна сметка го победи.

Полярна фигура, той използва телевизионните си мрежи и огромното си лично богатство, за да започне политическа кариера, предизвиквайки лоялност сред поддръжниците си, но и омраза сред враговете си.

Премиерът на Италия отдаде почит на един от своите коалиционни партньори.

Силвио Берлускони беше преди всичко борец. Човек, който никога не се страхуваше да отстоява убежденията си и точно тази смелост и решителност го превърнаха в един от най-влиятелните хора в историята на Италия, позволиха му да сътвори истински обрат в света на политиката, обществените комуникации, бизнеса. С него Италия научи, че никога не трябва да ѝ се налагат ограничения. Сбогом, Силвио!

Джорджа Мелони – премиер на Италия

Поддръжници и симпатизанти на Ил Кавалиере не криеха сълзите си, смятаха, че си отива човек-епоха.

Такива хора не се раждат често. Не знам какво ще се случи с „Форца Италия“, но това са мъже, които се раждат рядко. Когато си толкова добър, пречиш на определени хора и те се опитват да те изолират... Днес ме боли много. Той е като член на семейството ми, който ми е дал толкова много.

Андреа – симпатизант на Берлускони 

Новината за кончината на Берлускони е водеща за всички италиански медии. "Берлускони промени света на политиката и на телевизията", отбелязва агенция АНСА.

Отиде си една политическа фигура с тежест в италианската история, пише в. "Република". "Сбогом на Берлускони, с него умира и Втората република", посочва "Стампа".

Руският президент Владимир Путин заяви, че е опечален от смъртта на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони, защото той е бил негов истински приятел и скъп човек.

За своите почитатели трикратният министър-председател беше способен и харизматичен държавник, който се стремеше да утвърди Италия на световната сцена. За критиците, той беше популист, който заплашваше да подкопае демокрацията, като използваше политическата власт като инструмент за лично обогатяване. Неговата политическа партия "Форца Италия" е коалиционен партньор на настоящия премиер Джорджия Мелони.