Европа

Почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони е починал на 86-годишна възраст. 

През изминалите месеци той се лекуваше в продължение от белодробни проблеми, свързани с хроничната левкемия, от която страда. От четири дни той беше настанен в миланска болница.

От съобщението на лекарите му става ясно, че смъртта на политика и медиен магнат е била изненадваща. Той е бил приет за планирани медицински прегледи. Тестовете, проведени в болница "Сан Рафаеле", са били рутинни и не са сигнализирали за критично състояние. 

През пролетта Берлускони прекара 45 дни в същата болница. Съобщенията тогава бяха, че в здравословното му състояние са настъпили усложнения и вследствие на прекаран Covid-19.

 

Силвио Берлускони беше истински ветеран в италианската политика, в която участваше активно през последните 30 години

Един от най-забележителните моменти за него е, когато печели изборите през 1994 г. и за първи път става министър-председател на Италия. Със сериозни успехи в бизнеса и в медийните среди, тази изборна победа го утвърждава като един от най-влиятелните мъже в страната.

Берлускони влиза в политиката само няколко месеца преди вота, когато основава дясноцентристката партия Forza Italia. „Напред, Италия“ е кръстена на футболно скандиране, използвано от италианските фенове.

Животът му е широко отразяван от пресата. Два пъти разведен, "il Cavaliere" има пет деца. Роден през 1936 г., като първото от три деца в семейство от средната класа в Милано.

Силвио Берлускони учи право и има добър нюх към бизнеса. Първоначално има голям успех в строителния бранш, а по-късно инвестира в медии. След време става собственик на най-голямата търговска телевизионна компания в страната – Mediaset. Тя следва първата му медийна група - Fininvest.

Берлускони купува и футболния клуб "AC Milan", който става 5-кратен европейски шампион под негово ръководство.

Първото му управление като министър-председател трае по-малко от година. Но през 2001 г. той се връща на поста отново, след като подписва така наречения символичен "Договор с италианския народ".

За последен път оглавява правителство през май 2008 г. Но три години по-късно Берлускони е принуден да подаде оставка, след като губи мнозинството си в парламента. Това се случва на фона на нарастващите фискални проблеми, свързани с европейската финансова криза.

Силвио Берлускони е най-дълго управлявалият премиер на Италия след войната.

След атентатите срещу САЩ на 11 септември 2001 г. Берлускони е домакин на среща на върха, която подобрява отношенията между НАТО и Русия и поема ангажимент след края на Студената война да се реагира съвместно на общите международни заплахи.

На международната сцена Берлускони се опитва да бъде влиятелен играч.

Много критици смятат, че той многократно злепоставя институцията, като прави неуместни шеги.
Като например да каже на германски евродепутат, че ще го препоръча за ролята на “охранител” във филм за концентрационните лагери.

Дългата поредица от криминални обвинения и сексуалните скандали на Берлускони отслабиха още повече доверието към него.

По делото, наречено "Руби гейт", той беше осъден на седем години затвор за това, че през 2010 г. е платил за секс с непълнолетна проститутка и е злоупотребил с властта си, за да го прикрие. След обжалването обаче всички обвинения срещу него бяха свалени.

Италианският медиен магнат твърдеше, че е похарчил повече от 200 млн. евро за адвокати, които го защитаваха в десетки съдебни процеси, вариращи от присвояване, данъчни измами, фалшиво счетоводство и опит за подкупване на съдия.

Той беше оправдаван по всички обвинения до 2012 г., когато получава 4 години затвор за данъчни измами. Тъй като е на възраст над 75 години, му беше наложен само общественополезен труд.
След твърде много политически битки и конфликти с правосъдието здраветото му се влоши. През 2016 г. той получи инфаркт, а няколко години по-късно претърпя операция на сърцето.

Въпреки всичко това харизматичният шоумен никога не обмисляше да напусне политиката.
През 2019 г. той се завърна на политическия фронт и дори беше избран за член на Европейския парламент.

Човекът, който беше сред най-изтъкнатите политици на Италия в продължение на почти две десетилетия, остави след себе си многобройни гафове и дълъг списък от скандали, врагове и остри критици. Но и почитатели, които го обичаха с почти религиозен плам.

"Силвио Берлускони беше преди всичко борец. Той беше човек, който никога не се страхуваше да отстоява убежденията си и точно тази смелост и решителност го превърнаха в един от най-влиятелните хора в историята на Италия, позволиха му да направи истински обрат в света на политиката, комуникацията, в света на бизнеса. С него Италия научи, че никога не трябва да й се налагат ограничения. Италия научи, че никога не трябва да се отказва. С него водихме, спечелихме и загубихме много битки и заради него ще върнем у дома целите, които си бяхме поставили заедно. Сбогом, Силвио", отдаде почит на Берлускони министър-председателят на Италия Джорджа Мелони, която е и коалиционен партньор в управлението с "Форца Италия" на покойния политик.