Европа

Погребват Берлускони с държавни почести

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Днес е погребението на бившия министър-председател на Италия - Силвио Берлускони. Той почина на 86-годишна възраст, след дълга борба с хроничната левкемия. Погребението ще бъде с държавни почести и ще се състои в катедралата "Дуомо" в Милано.

 

Берлускони е човекът, който оформи Италия през последните 25 години. Той създаде дясноцентристката култура, но също и опозицията. Ако се замислим, знаем, че сме използвали термини като берлусконизъм и антиберлусконизъм, което означава, че неговата личност е била преобладаваща в този времеви период.

Масимо Франко, политически анализатор във вестник Corriere della Sera

Мнозина ще запомнят Берлускони с "изумителния" му личен живот. Консервативната политическа партия "Форца Италия", основана от него през 90-те години на миналия век, запада в последствие, тъй като по-крайно десните партии печелят симпатии. Тя беше коалиционен партньор на настоящия премиер Джорджия Мелони.

„Берлускони легитимира Джорджия Мелони, тъй като тя е член на партия, която винаги е била изключвана от всяко правителство. Мелони е била заместник министър в едно от неговите правителства. От тази гледна точка той беше човекът, който ѝ помогна“, смята Франко.

Берлускони също така се сприятелява с Путин, който отсяда в имението му в Сардиния при посещение в Италия. По-късно Берлускони посещава руския президент, като по-специално отива в Крим, след като Москва незаконно анексира полуострова през 2014 г.

 

Взаимоотношенията между Берлускони и Путин бяха предимство за Италия до февруари 2022 г. Но след руската агресия в Украйна те станаха пречка както за Берлускони, така и за Италия.

Масимо Франко, политически анализатор във вестник Corriere della Sera

Силно повлиян от президента на Съединените щати Роналд Рейгън и на британския министър-председател Маргарет Тачър, Берлускони провежда реформи, които частично либерализират трудовите и пенсионните системи. Италия изпращат с ден на национален траур своя Ил Кавалиере.