Общество

Иван Радев, АЕЖ: „Стена от мълчание“ блокира разследващата журналистика у нас

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Преди няколко години имаше един доклад на „Репортери без граници“ за разследващата журналистика в България. Там беше използвана формулата, че разследващата журналистика се сблъсква със „стена от мълчание“. Разследванията се случват, има данни, но след това не се случва нищо. Това беше и е много обезсърчаващо за разследващата журналистика.“

Това каза за Euronews Bulgaria Иван Радев от Асоциация на европейските журналисти относно призива на асоциацията Народното събрание да създаде специализирана анкетна комисия, която да провери съмненията за евентуална държавна цензура в електронните медии. Повод за това стана медийно участие на Ивайло Мирчев, който каза, че преди пет години нито една от националните телевизии не се е занимавала със случая „Барселонагейт“, а Виктор Николаев отговаря „вие наясно ли сте как се притискат телевизии с регулатори“.

 

Ето какво още сподели Радев:

Това е един от многото сигнали, че нещо не е наред. Народното събрание е институцията, която вероятно би могла да вземе отношение и да създаде специализирана анкетна комисия, която да изслуша всички фактори в този процес, за да се види на какво се дължи отсъствието на тези теми дълги години от дневния ред на най-големите медии.

Видяхме, че така както прокуратурата и съдебната система слагаше едни разследвания „на трупчета“ и дълги години нищо не се случваше по тях, така и разкрития, които станаха обществено достояние, благодарение на работата на разследващи журналисти преди 4-5-6 години, сега отново са във фокуса на общественото внимание. Това говори, че се изчаква някакъв момент и вероятно хора се държат в зависимост, когато са разкрити техни потенциални нарушения и по тях не се предприема нищо.

Ако забележите, в големите медии в България почти няма разследваща журналистика. Може би защото такива разкрития биха нарушили някакъв комфорт. Разследващата журналистика се случва в малки, независими медии, или неправителствени организации като Антикорупционен фонд, които явно могат да си го позволят.

 

Цялото интервю вижте във видеото.