Европа

Путин: Може да се преговаря за мир, ако САЩ спрат да доставят оръжия на Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руският президент Владимир Путин заяви, че прекратяването на "специалната военна операция" в Украйна зависи от Съединените щати. Той допълни, че боевете ще спрат незабавно, ако САЩ и техните съюзници спрат да предоставят на Украйна оръжия, добавяйки, че смята, че нацията всъщност не е в състояние да произвежда оръжия сама.

Путин направи тези забележки по време на открита среща с военни журналисти и блогъри в Москва.
Той също така призна, че Русия е можела да бъде по-добре подготвена за атаки с дронове на своя територия.

 

Разбира се, няма нищо добро в това – атаките на Украйна срещу руски гранични райони. Но по принцип, можеше да се предположи, че врагът ще се държи по този начин и ние можехме да се подготвим по-добре. Но проблемът ще бъде решен.

Владимир Путин – президент на Русия

Путин описа неотдавнашните загуби на Украйна като „катастрофални“, заяви, че Киев е загубил близо една трета от западното си военно оборудване и оръжия.

 

Те са загубили над 160 танка и над 360 бронирани машини от различни видове през този период. Това е само видимата част. По мои изчисления това представлява 25, може би 30% от количеството техника, доставена от чужбина.

Владимир Путин – президент на Русия

Руският президент отбеляза още, че Москва обмисля да прекрати участието си в зърнената сделка, която позволява износ на украинско зърно през Черно море.