Свят

Блинкен: Контраофанзивата увеличава шансовете за мирни преговори

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Само дни след началото на контраофанзивата на Украйна срещу Русия, съюзниците на Киев твърдят, че е твърде рано да се каже колко успешна би могла да бъде.

Посланието е ясно – категорична подкрепа за защитаващата се страна, но се признава, че вероятно ще има тежки загуби и от двете страни.

Успехът на Украйна в контраофанзивата би довел до две неща – би укрепил позицията й на всяка маса за преговори, която се появи, и може да принуди Путин най-накрая да се фокусира върху преговорите за край на войната, която той започна.

Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ

Френският президент, който проведе разговори с лидерите на Германия и Полша в Париж, смята, че контранастъплението може да отнеме седмици.

Тя е внимателно и методично подготвена на армия от командири, които са демонстрирали своята решителност, смелост и отлични тактически и организационни умения за малко повече от година. Тази офанзива се очаква да продължи седмици, дори месеци.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Междувременно руският президент Путин отбеляза Деня на Русия с необичайна поява – посещение при войници, ранени в конфликта в Украйна. Той е казал пред тях, че моментът е труден за Русия.