Свят

САЩ: Всички бъдещи мирни преговори - при условията на Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Индонезия предложи мирен план за приключване на войната в Украйна. Той включва прекратяване на огъня на мястото на настоящите позиции на двете страни в конфликта и създаване на демилитаризирана зона на сегашните фронтови позиции. Всяко мирно споразумение трябва да поддържа принципите на суверенитет, териториална цялост и независимост на Украйна, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В Украйна отново се задействаха сирените за въздушно нападение. По-рано украинският президент Володимир Зеленски нареди да извърши инспекция на всички защитни структури.

Заповедта бе издадена, след като през нощта на първи юни в столицата хората не можаха да влязат в заключено убежище за въздушна опасност.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен нарече войната на Владимир Путин срещу Украйна, стратегически провал за Русия. Дипломатът се обяви срещу всякакви мирни инициативи, които насърчават руската агресия. 

Вярваме, че предварителното условие за смислена дипломация и истински мир е една по-силна Украйна, способна да възпира и да се защитава от всяка бъдеща агресия. Ако позволим на Москва да задържи окупираната от нея една пета от украинската територия, това би било погрешно послание към Русия и към други потенциални агресори по света

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Тъй като очакваната украинска контраофанзива изглежда се оформя, Блинкен заяви, че вслушването в призивите на Русия и други страни, включително Китай, за преговори сега, би довело до фалшив "потьомкински мир", който няма да осигури суверенитета на Украйна или да повиши европейската сигурност.

Индонезийският министър на отбраната Прабово Субианто предложи мирен план за Украйна.

Планът включва създаването на демилитаризирана зона и произвеждането на референдум под егидата на ООН, с който да бъде определена съдбата на територии, които индонезийският министър определя като спорни. Планът бе презентиран на срещата в Сингапур "Диалог Шангри-Ла", посветена на въпросите на сигурността. Главният дипломатически съветник на Зеленски, че Украйна няма интерес от примирие, което да фиксира руските териториални придобивки.

Неотдавна украинският президент Володимир Зеленски предложи мирен план от 10 точки, който предвижда изтегляне на руските сили от Украйна.