Свят

САЩ: Китай отказва да се ангажира с управлението на военни кризи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Непровокираната инвазия на Русия в Украйна, обтегнатите отношения с Китай, ядрената заплаха от Северна Корея са във фокуса на най-големия форум за сигурност в Азия – „Диалог Шангри-ла“ в Сингапур. Министърът на отбраната на САЩ посочи, че днешният свят се е превърнал в опасно поле на съревнование, визирайки войната в Украйна.

 

Погледнете кризата, причинена от непровокираното нахлуване на Русия в Украйна. Неоправданата война по избор на Кремъл е най-кървавият конфликт в Европа от края на Втората световна война, а шокиращата агресия на Русия показа на хората по света колко опасен би бил нашият свят, ако големите държави можеха просто да нахлуват на територията на своите съседи безнаказано. 

Лойд Остин – министър на отбраната на САЩ 

Остин изрази тревога от отказа на китайската армия да се ангажира с решаването на военни кризи.

Отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка от десетилетия насам, тъй като те остават дълбоко разделени по отношение на всички теми – от суверенитета на Тайван до шпионажа и териториалните спорове в Южнокитайско море.

 

Китайската народна република продължава да извършва тревожен брой рискови прихващания на американски и съюзнически самолети, летящи законно в международното въздушно пространство. Наскоро станахме свидетели на още един тревожен случай на агресивно и непрофесионално летене от страна на Китай. Така че ние ще подкрепим нашите съюзници и партньори, докато се защитават срещу принуда и тормоз. 

Лойд Остин – министър на отбраната на САЩ 

Остин и китайският му колега Ли Шанфу няма да имат двустранна среща в Сингапур, след като последният отхвърли поканата за такава от американската страна. 

Един от най-наболелите въпроси по сигурността между САЩ и Китай е бъдещето на Тайван.