Свят

Китайски самолет е летял опасно близо до изтребител на САЩ

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съединените щати заявиха, че китайски изтребител е извършил "ненужно агресивна" маневра по време на “прехващане” над Южнокитайско море. 

Видеоклип, публикуван от Министерството на отбраната на САЩ, показва как изтребителят преминава пред носа на американския самолет. В изявление на военното командване се казва, че китайският самолет е извършил маневрата миналата седмица и е принудил американския изтребител да прелети през турбуленцията на следите му.

Инцидентът, който според Пентагона е част от модел на поведение от страна на Китай, се случва в момент на вече засилено напрежение между Вашингтон и Пекин по въпроси, включващи Тайван и предполагаем китайски шпионски балон, който беше свален, след като прелетя над САЩ по-рано тази година.

Подкрепяни от Китай хакери шпионират критичната инфраструктура на САЩ, твърдят от "Пет очи", цитирани от Гардиън.

Китайският самолет "е летял директно пред и на 400 фута от носа на RC-135, принуждавайки американския самолет да прелети през турбуленцията на корпуса му" в петък, се казва в изявление на Индо-тихоокеанското командване (IndoPaCom).

"RC-135 е извършвал безопасни и рутинни операции над Южнокитайско море в международното въздушно пространство в съответствие с международното право", заявиха от командването.

Разсекретените видеозаписи показват как изтребител преминава пред американския самолет, който се вижда как се тресе от възникналата турбуленция.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви, че се наблюдава "тревожно нарастване на броя на рисковите въздушни прихващания и конфронтации в морето" от страна на китайски самолети и кораби - действия, които "имат потенциала да създадат опасен инцидент или грешка в изчисленията".

"Не вярваме, че това се прави от пилоти, които действат самостоятелно", заяви служителят. "Смятаме, че това е част от по-широк модел."