Свят

Блинкен пред Euronews: Надяваме се Китай да повлияе на Русия за справедлив и траен мир

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се надява Китай да използва "своя глас" и  възможностите си, които има, за да се постигне "справедлив и траен мир" след войната в Украйна. В същото време той е убеден, че Швеция ще се присъедини към НАТО преди срещата на върха във Вилнюс през лятото. За да се случи това, Турция и Унгария трябва да ратифицират разширяването.

Блинкен говори в ексклузивно интервю за Euronews след срещата на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел.

„Подкрепяме това Турция да получи модернизирана програма за F-16, която да включва нови F-16 и модернизация на досегашните им F-16. Това за нас, за администрацията на Байдън, няма нищо общо с процеса на присъединяване към НАТО“. Така Блинкен отговаря на въпрос дали има усещането, че Анкара ще използва ситуацията, за да получи нещо от САЩ, например изтребители.

„Някои от идеите за мир, които Китай поставят на масата  са положителни. Всъщност, те отразяват неща, които и ние, и Китай, казваме от дълго време. На първо място е суверенитетът - върху това трябва да се фокусираме. Китай трябва да се съсредоточи върху убеждаването на Русия действително да зачита суверенитета на Украйна и да върне територията, която е завзела със сила в нарушение на Устава на ООН и в нарушение на суверенитета на Украйна“, заявява държавният секретар на САЩ.

Според него „Китай се опитва да постигне и двете неща. Пекин иска да бъде възприеман като страна, която се опитва да постигне мир, но в същото време продължава да подкрепя Русия по различни начини, като реторично изтъква нейната позиция в международните институции, развивайки руската пропаганда за агресията. И както казахме преди няколко седмици, дори обмисля да предостави на Русия военна помощ“.

 

Китай има отношения с Русия, които му дават известен лост за влияние. Русия е все по-зависима от Китай. Тя е младшият партньор в тези отношения. Така че се надяваме, че Китай ще използва този глас, който има в отношенията си с Русия, дотолкова, доколкото разполага с възможности, за да се постигне справедлив и траен мир.

Антъни Блинкен

И допълва: „Ние много ясно заявихме, че не искаме и не се стремим към конфликт. Ние не се опитваме да ограничаваме Китай. Напротив, искаме да запазим мира, стабилността и да създадем възможности за развитие. Що се отнася до Тайван, нашата политика е последователна от десетилетия. Всички различия между континентален Китай и Тайван трябва да се решават по мирен път. Нито една от страните не трябва да прави нищо, което да наруши мира. Не трябва да се предприемат едностранни действия, които биха довели до евентуален конфликт“.

Вижте цялото интервю във видеото.