Свят

Блинкен пред Euronews: Швеция ще стане член на НАТО още преди лятото

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е убеден, че Швеция ще се присъедини към НАТО преди срещата на върха във Вилнюс това лято. За да се случи това, Турция и Унгария ще трябва да ратифицират разширяването.

Блинкен говори в ексклузивно интервю за Euronews след срещата на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел.

 

Почти всички страни от НАТО вече са ратифицирали членството на Швеция. Турция и Унгария все още не са го направили. Но въз основа на всичко, което чух по време на срещите, които проведохме, почти всички страни призоваха Швеция да се присъедини към Финландия възможно най-скоро. И мисля, че този процес ще приключи до срещата на върха на лидерите във Вилнюс.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Блинкен заяви, че Китай трябва да окаже натиск върху Русия да прекрати войната и да зачита териториалната цялост на Украйна.

 

Много ясно заявихме, че не желаем и не търсим конфликт. Не се опитваме да възпираме Китай. Напротив, искаме да запазим мира, стабилността, да създадем възможности. Що се отнася до Тайван, нашата политика е последователна от десетилетия. Всички различия между континентален Китай и Тайван трябва да се решават по мирен път. Нито една от страните не трябва да прави нищо, което да наруши статуквото, не трябва да предприема едностранни действия, които биха довели до това.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Цялото интервю с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен - специално - за Euronews, гледайте утре в сутрешния ни блок "Добро утро, Европа".