Европа

Путин получи нова 1300-километрова граница с НАТО: Финландия официално стана 31-ия член на Алианса

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Финландия стана 31-та страна от НАТО, след като финландският външен министър Пека Хависто връчи съответните документи на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в присъствието на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Пред централата на алианса в Брюксел на тържествена церемония бе издигнато финландското знаме, редом със знамената на останалите страни от организацията.

От 4 април финландското знаме се издига и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и пред съюзническото командване в Норфолк (Вирджиния, САЩ).

Днес е исторически ден, който показва, че всеки народ има право да избере пътя си и че вратите на НАТО остават отворени - това не може да се промени със заплахи и принуда. НАТО е съюз на свободата, демокрацията и върховенството на закона, създаден като щит срещу агресията и продължава да изпълнява тази задача.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

Войната се завърна в Европа и Финландия реши да се присъедини към най-успешния алианс в света. Това беше най-бързия процес на присъединяване в историята на пакта. През юни миналата година всички държави от алианса се съгласиха да поканим Финландия и Швеция. Очаквам да приветстваме Швеция възможно най-скоро.

Не искаме други да казват какво можем и трябва да направим. Русия се опитва да изгради своя сфера на влияние, от която Финландия не желае да бъде част.

Саули Нинистьо – президент на Финландия

Знамето на НАТО бе издигнато и пред сградата на парламента в Хелзинки.

С присъединяването на страната към Алианса физическата граница на Русия с държави членки се удвоява – само финландско-руската е дълга 1300 км. С членството Финландия получава защита по силата на чл. 5 от Договора за НАТО, според който атака срещу нея е атака срещу всички страни членки.

Рисковете, свързани с войната на Русия в Украйна, бяха една от причините да се обърне общественото мнение, което не бе в подкрепа на присъединяване. И Финландия, и Швеция обаче преживяха този поврат в нагласите и кандидатстваха. Турция блокира и двете, но след това постигна компромис с Хелзинки и одобри ратификацията в очакване и Стокхолм да изпълни нейни искания.


Вместо по-малко НАТО, Путин получи нова 1300-километрова граница с Алианса

Бруталната руска инвазия в Украйна преди година промени правилата на играта на Стария континент. След десетилетия на неутралитет и странене от НАТО, сега Финландия е пълноправен член на Пакта. Именно опасенията от амбициите на Путин, доведоха до желанието на Хелзинки и Стокхолм да се присъединят към военния съюз. Желанието на Путин да има по-малко съседки от НАТО не се реализира и сега той получи наведнъж 1300 км обща граница с Алианса.

Това коментира и генералният секретар Йенс Столтенберг часове преди официалната церемония в Брюксел и издигането на финландското знаме редом до другите 30.

Путин обяви, че с нахлуването в Украйна иска по-малко НАТО, той искаше по-малко НАТО по границите си. Той искаше да затвори вратата на НАТО. Никакво членство в НАТО за други държави в Европа. Но получи точно обратното. Получава повече войски, повече готовност, повече сили: сухопътни, морски и въздушни в източната част на Алианса. И получава повече членове, Финландия днес и скоро – Швеция.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

За много финландци, събитията в Украйна навяха спомен за 1939 г. Когато Съветският съюз нахлува в страната и след ожесточена 3-месечна битка, Москва успява да откъсне 10% от територията на Финландия. Днес, жителите на Хелзинки гледат на членството в Алианса като гарант за сигурност.

„След като ситуацията в Европа се промени много през последната 1 година, мисля че членството в НАТО дава на Финландия нова възможност за сигурност в бъдеще. Дълго време разчитахме на нашата независимост и неутралност, а сега просто осъзнахме, че това не е пътят на бъдещето. Сега трябва да потърсим нови възможности за бъдещето“, коментира Ларс Каре, предприемач.

„По-сигурно е да живееш във Финландия като член на НАТО, защото имаме много дълга граница с Русия и не винаги се чувстваме спокойни, че тя се пази порядъчно“, казва Мати Хуусконен, пенсионер.

Финландците сега имат зад гърба си Член 5-и, според който атака срещу една страна-членка означава атака срещу целия съюз. На практика, ако Русия нападне Финландия, дори американската армия трябва да дойде и да защити своя съюзник.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко предупреди, че ако новите съюзници на Финландия от НАТО разположат там каквито и да било ресурси, Москва ще предприеме допълнителни мерки, за да гарантира военната сигурност на Русия. Подобни реплики чухме и преди инвазията в Украйна. В неделя посланикът на Русия в Беларус Борис Гризлов пък заяви, че Москва ще премести тактически ядрени оръжия близо до западните граници на Беларус, за да "увеличи възможностите за гарантиране на сигурността си".

Бибиси припомня, че и Финландия и Швеция са били предупредени от Кремъл за последиците от евентуалното членство в НАТО. Каква реално ще бъде реакцията на Путин, предстои да стане ясно.