Европа

Финландия ще има дясно правителство след популярния ляв премиер Сана Марин

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Финландия прави завой надясно след изборите. Победилата Национална коалиционна партия, която е най-голямата консервативна формация, започва преговори за стабилно мнозинство в парламента. Кандидатът за премиер Петери Орпо има избор – или да покани националистическата формация „Финландците“, класирала се на второ място, или социалдемократите на досегашния министър-председател Сана Марин. Икономическите проблеми бяха водещи за повечето финландци на тези избори.


Избирателите във Финландия дадоха тласък на консервативните партии, лишавайки популярния ляв премиер Сана Марин от още един мандат, докато страната е готова да се присъедини към НАТО. Церемонията е на 4 април в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел.

Въпреки че Марин набра популярност с успешното справяне с пандемията от COVID-19 и със силната подкрепа за Украйна след руската инвазия там, тези избори бяха задвижвани от икономически теми, като растящият държавен дълг бе една от основните за гласоподавателите.

Това ще бъде сериозен проблем за новото правителство, както и отговорностите, свързани с членството в НАТО, например страната трябва да увеличи разходите си за отбрана.

Надявам се, че икономически ще водим по-отговорна политика. Да бъде по-балансирана и за останалите части на страната, например източна Финландия, откъдето съм. Отделните райони също трябва да получат по-голямо внимание.

Юка Имонен – продуктов мениджър 

Два изглеждат работещите варианти за съставяне на парламентарно мнозинство, а оттам и на правителство – дясната Национална коалиционна партия, получила най-много гласове на изборите, да протегне ръка на крайнодясната формация „Финландците“, или да преговаря с класиралата се на трето място Социалдемократическа партия.

Въпреки че лидерът на НКП Петери Орпо заяви, че възнамерява да преговаря с всички партии в опит да състави „възможно най-доброто правителство на мнозинството“.

„Финландците“ обаче изглеждат проблематичен партньор заради антиимигрантската си и евроскептична политика.

Ще бъде наистина трудно за партия „Финландците“ да договори компромис с консерваторите, който би направил щастливи нейните избиратели в следващите три години. „Финландците“ привличат хора с различен произход и интереси. Така че за тях ще бъде трудно да се присъединят към правителство, водено от консерваторите. Трудно е, но не и невъзможно.

Юхана Онеслума – професор по политическа история в Университета на Хелзинки

Националистите от „Финландците“ постигнаха най-добрия резултат в историята си под ръководството на Рика Пура, която пое партията през 2021 г. Най-големите губещи на вота са по-малките партии – като Зелена лига и Ляв алианс – и двете участваха в кабинета на Сана Марин.