Европа

Дясноцентристката партия във Финландия печели на фона на напрегнати избори (обновена)

От Euronews България Euronews България
Petteri Orpo AP Председателят на Националната коалиция Петери Орпо празнува в парламентарната зала на партията, след като видя резултатите от вота. Очакваше се парламентарните избори във Финландия да доведат до близък финал на три политически партии в неделя, като социалдемократите на премиера Сана Марин се борят да си осигурят втори мандат начело на правителството. Снимка: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva чрез AP

Министър-председателят на Финландия Сана Марин изглежда загуби битката си за втори мандат, като партията ѝ бе победена от двама консервативни опоненти в изключително напрегната тристранна надпревара за контрол над парламента.

Дясноцентристката партия "Национална коалиция" извоюва победа в неделя вечерта при преброени 100% от гласовете, като излезе начело с 20,8%. Те бяха следвани плътно от дяснопопулистката партия "Финландците" с 20,1%, докато социалдемократите събраха 19,9%.

Тъй като първите три партии получават по около 20% от гласовете, нито една от тях не е в състояние да състави самостоятелно правителство. За 200-те места в парламента на скандинавската страна се бореха над 2400 кандидати от 22 партии.

"Национална коалиция" ще бъде с 48 депутата, "Финландците" с 46, а социалдемократите с 43. Другите партии от досегашната управляваща коалиция - са две по-малки либерални партии, които ще са с 23 и 9 места, Зелените с 13 и Левицата с 9. Още две партии влизат във финландския парламент с пет и един мандата.

 

Fsvzuyfxoaazbdh Графика: Europe Elects | europeelects.eu

"Въз основа на този резултат ще започнат преговори за съставяне на ново правителство на Финландия под ръководството на Партията на националната коалиция", заяви лидерът на партията Петери Орпо, докато обявяваше победата си, заобиколен от поддръжници.

Марин, която на 37-годишна възраст е един от най-младите европейски лидери, получи похвали за справянето на кабинета ѝ с пандемията COVID-19 и за важната ѝ роля, заедно с президента Саули Нийнистьо, в подкрепа на успешното кандидатстване на Финландия за членство в НАТО. Гласовитата ѝ подкрепа за Украйна през последната година увеличи международната ѝ популярност.

Finland Election 23092634542145 Министър-председателят на Финландия Сана Марин, председател на Социалдемократическата партия, реагира, докато гледа резултатите от екзитполовете в Хелзинки, Финландия, Снимка: AP

Марин остава харесвана у дома, но възгледите на нейната партия за финландската икономика, които се очертават като основна тема на кампанията, са оспорвани от консерваторите.

На предизборно събитие в събота Орпо засегна икономически въпроси.

"Най-важното нещо в следващото правителство е да поправим икономиката си, да стимулираме икономическия растеж, да балансираме публичната икономика. И вторият много важен въпрос е изграждането на НАТО-Финландия", заяви Орпо пред Асошиейтед прес в Еспоо, край столицата.

"Смятам, че обикновено партията, която е управлявала и е имала министър-председател, губи изборите и критиките са много остри", каза Сепянен. "Мисля, че тя (Марин) все пак има голяма подкрепа."

Макар че нахлуването на Русия в Украйна накара Финландия да поиска членство в НАТО през май 2022 г., нито историческото решение за отказ от политиката на неприсъединяване на страната, нито войната се очертаха като основни въпроси на кампанията. Финландия има дълга сухопътна граница с Русия.

Освен икономиката на Финландия, други въпроси, които партиите обсъждаха по време на предизборната кампания, бяха нарастващият дълг на правителството, изменението на климата, образованието, имиграцията и социалните помощи.

"Знам, че Сана Марин е много популярна и се справя чудесно, а и повечето финландци смятат, че тя е свършила невероятна работа с коронавируса", каза в Хелзинки друга избирателка, Евелина Мекела.

"Но може би трябва да погледнем към новата криза, която имаме; някои от нас все още вярват, че тя се справя много добре със задачите си. Други хора очевидно искат нещо ново", каза Мекела.

Финландия, която се очаква да се присъедини към НАТО през следващите седмици, е член на Европейския съюз с население от 5,5 милиона души.