Европа

Турция вдигна последната пречка пред приемането на Финландия в НАТО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Турският парламент одобри молбата на Финландия за членство в НАТО. Това се случи при пълно единодушие при гласуването. Преди два дни същото направи и парламентът на Унгария.

Резултатите от гласуването по предложения законопроект: Брой гласували: 276. Гласували „за“: 276. Ръководството на парламента и всички ние, членовете на Националното събрание на Турция, поздравяваме Финландия и нейния народ.

Хайдар Акар, заместник-председател на турския парламент

След гласуването в турския парламент Финландия получи правно основание за пълноправно членство в Алианса, което може да се случи в съкратени срокове.

Разтревожени от нахлуването на Русия в Украйна преди година, Финландия и Швеция изоставиха своята политика на необвързаност и кандидатстваха за присъединяване към военния съюз.За приемането приемане на нови членове в 30-членния алианс се изисква единодушно одобрение, а Турция и Унгария бяха последните две членки, които ратифицираха притокола за присъединяването на Финландия.

Финландският президент Саули Нинистьо благодари на 30-те страни членки на НАТО за тяхната подкрепа за вече утвърденото присъединяване на страната към пакта.

"Финландия ще бъде силен и способен съюзник, ангажиран със сигурността на алианса", обеща Нинистьо.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства ратифицирането от турския парламент на членството на Финландия в пакта, като каза, че това ще направи "семейството на НАТО по-силно и по-безопасно".

Швеция, от своя страна, ще трябва да почака, тъй като Турция и Унгария все още се въздържат да й дадат зелена светлина.