Европа

Отворен път към Алианса: Парламентарна комисия в Турция одобри членството на Финландия в НАТО

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Протоколът за присъединяване на Финландия към НАТО беше одобрен за ратификацията от Комисията по външни работи на турския парламент.

През следващите дни се очаква предложението да влезе за разглеждане в парламента. Ако бъде приет от депутатите, протоколът за присъединяването на Финландия към Северноатлантическия алианс ще бъде публикуван в турския държавен вестник. Законопроектът, който бе подписан от президента Реджеп Ердоган, предвижда да бъде дадено одобрение за ратификацията на протокола за присъединяване на Финландия към НАТО с оглед на приноса, който членството ѝ ще окаже за евроатлантическата сигурност.

Финландия и Швеция подадоха през май миналата година кандидатури за присъединяване към Алианса след началото на руската инвазия в Украйна. Турция, като член на Пакта се противопоставяше на тяхното присъединяване, тъй като според нея двете страни приемат организации, които тя смята за терористични.

Турция поиска те да обявят кюрдските организации за терористични и да екстрадират обвинените в тероризъм или участие в опита за преврат през 2016 г. Стокхолм и Хелзинки отричат да дават убежище на терористи, но обещаха да сътрудничат на Анкара за преодоляването на тези проблеми.

Миналата седмица по време на среща с финландския президент Саули Нинистьо в Анкара турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че е решил да бъде започнат процесът на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за членство в НАТО.

Турция все още има големи претенции към Швеция в това отношение. Анкара твърди, че Швеция все още не е готова да се присъедини към НАТО.