Свят

Турция подкрепи Финландия за НАТО (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Турция официално ще подкрепи Финландия за влизане в НАТО. Това стана ясно след среща между президентите на двете държави. Парламентът в Анкара започва процес по ратифициране, който обаче не включва членството на Швеция.

Що се отнася до изпълнението на обещанията от тристранния меморандум - Финландия предприе конкретни стъпки.

Реджеп Ердоган, президент на Турция

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, подкрепи решението на Турция.

Това ще укрепи сигурността на Финландия и Швеция, както и НАТО. Надявам се, че Великото народно събрание на Турция ще гласува за ратификация възможно най-скоро.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Междувременно и Унгария съобщи, че ще одобри влизането на Финландия в НАТО до края на месеца, но отново без Швеция. От Стокхолм заявиха, че не са очаквали подобен сценарий.

„Това е развитие, което не искахме и за което не бяхме подготвени. Важно е Швеция да си осигури оставащите 2 ратификации, необходими, за да станем членове на НАТО и да защитим сигурността си“, коментира външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом.

Финландският президент очаква и Швеция да стане част от НАТО до следващата среща на съюзниците в Литва през лятото.

„Имаме толкова много общи интереси, съседи сме и имаме излаз на Балтийско море. Така че, искам на срещата във Вилнюс Алиансът да има 32 членове“, каза Саули Нийнистьо.

Преди дни шведският премиер Улф КристершОн коментира, че Финландия вероятно ще се присъедини към военния пакт самостоятелно, въпреки че Хелзинки и Стокхолм подадоха молба за членство заедно миналата година.

Турция блокира членството на Швеция, тъй като според Ердоган страната дава подслон на кюрдски терористи.