Свят

Орбан и Ердоган се събраха да мислят за Швеция и Финландия в НАТО

От Euronews България Euronews България
Erdogan Orban Снимка: AP via Euronews

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е в Турция за разговори с президента Реджеп Тайип Ердоган. Посещението му съвпада с визитата и на финландския президент Саули Ниинистьо, който пристига в Анкара с очакване на положителни новини за членството на страната му в НАТО. 

Преди да отпътува от Хелзинки, Ниинистьо заяви, че е имал "добър разговор" по темата с шведския министър-председател Улф Кристерсон. Скандинавските страни очакват Анкара и Будапеща да ратифицират кандидатурите им за членство в НАТО. В момента това е единствената пречка Финландия и Швеция да станат пълноправни членове на военния съюз.

Парламентът на Унгария трябва да гласува по въпроса следващия понеделник, 20 март, след като преди това многократно и с различни аргументи отлагаше ратификацията.

Посещението на президента Ниинистьо - последното от поредицата дипломатически пътувания на висши финландски политици, насочени към укрепване на подкрепата за техния спрян процес на кандидатстване в НАТО, идва в момент, когато Ердоган дава сигнали, че най-накрая може да пристъпи към ратифициране на кандидатурата.

Запитан от репортери тази седмица дали ще даде зелена светлина на Финландия, Ердоган отговори: "Дай Боже, ако е за добро."

В по-дълго изявление на финландския президент се казва, че Ердоган е пожелал да се срещне "президент с президент", когато има решение за НАТО, което да съобщи на финландците.

"Турците се надяваха, че ще бъда там, за да потвърдя отговора, когато обявят това решение. Разбира се, приех поканата и ще отида, за да получа изразеното от него намерение", написа Ниинистьо.

Преди да отидат в Истанбул за среща с Ердоган в петък, Ниинистьо и външният министър Пекка Хаависто първо ще посетят Югоизточна Турция - районите, опустошени от поредицата земетресения и вторични трусове през февруари.