Свят

Финландия се присъединява към НАТО утре

От Euronews България Euronews България

Финландия официално ще стане 31-ият член на НАТО на срещата на външните министри на алианса в Брюксел на 4 април. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви това на пресконференция в Брюксел преди срещата на външните министри на алианса на 4-5 април.

 

Това е историческа седмица. Утре ще приветстваме Финландия като 31-вия член на НАТО, което ще направи Финландия по-сигурна, а нашия съюз - по-силен. От утре Финландия ще стане пълноправен член на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Канцеларията на финландския президент също потвърди тази информация, като заяви, че страната ще стане член на НАТО във вторник, 4 април. Те добавиха, че президентът Саули Нийнистьо ще пътува до Брюксел, за да присъства на официалната церемония по присъединяването, която ще се проведе в централата на НАТО.

В момента в Брюксел тече ускорена подготовка за приемането на републиката в НАТО, като се доуточняват последните необходими детайли. Ако всичко протече по план през следващите 24 часа, знамето на Финландия може да бъде издигнато пред централата на НАТО още утре в навечерието на официалната церемония.