Свят

Заради Финландия в НАТО: Кремъл се закани с „тактически и стратегически“ контрамерки (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че присъединяването на Финландия към НАТО и действията от страна на Алианса за повишаване на бойната му готовност увеличават риска от конфликт.

Финландия става член на НАТО. Разбира се, това създава риск за значително разширяване на конфликта, но няма да повлияе на резултата от специалната военна операция.

Сергей Шойгу – министър на отбраната на Русия 

Шойгу обвини НАТО в антируски курс, който според него все по-усилено се следва от блока, и в тази връзка той отбеляза, че Западът увеличава военната помощ за Украйна във вид на бронирана техника и друго въоръжение и обмисля "възможността да предостави на Киев оперативно-тактически ракети АТАКМС (ATACMS) с обсег до 300 км".

На заседанието с генералите от висшето командване министърът на отбраната засегна и въпроса за военното сътрудничество с Беларус. Той съобщи, че въоръжените сили на Минск вече разполагат с изтребители, способни да носят ядрени бойни глави, и че Русия е предоставила на Беларус ракетни комплекси "Искандер", които могат да изстрелват както конвенционални ракети, така и такива с ядрени бойни глави.