Европа

Изтребители на НАТО разследват неидентифицирани руски военни самолети в Европа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Изтребители на НАТО са излетели на няколко мисии, за да разследват неидентифицирани руски военни самолети над Балтийско море, съобщи литовското министерство на отбраната.

Миналата седмица са били предприети общо 15 полета за разследване на потенциални заплахи, като това е най-големият брой подобни мисии в рамките на седмица. Повечето от руските самолети са били засечени в международното въздушно пространство без предварителен летателен план, сигнал от транспондера или радиовръзка. Това се свързва с поредицата от военни учения, които балтийските държави провеждат както на национално ниво, така и съвместно със съюзници от алианса.

10 000 войници и 250 самолета от 25 държави провеждат в Централна Германия най-мащабното досега въздушно учение на силите на НАТО. Озаглавена "Въздушна отбрана 2023", операцията се провежда в контекста на нарастващо напрежение с Русия заради нахлуването в Украйна, което прави военните маневри нещо повече от рутинни.

 

Учението е сигнал. Сигнал за нас, преди всичко за НАТО, но и за нашето население, че сме в състояние да реагираме много бързо. В рамките на няколко дни успяхме да подготвим 250 самолета за разполагане, за да можем да защитим Алианса в случай на нападение.

Инго Герхарц, началник на щаба на германските военновъздушни сили

Военновъздушната база във Вунсторф е логистичният център на маневрите, по време на които в продължение на 10 дни ще бъдат извършени около 2000 полета, за да се маркират по-специално червените линии на източния фронт на Атлантическия съюз.

Естония, Латвия и Литва не разполагат със собствени изтребители и поради това съюзниците от НАТО редовно изпращат изтребители и военен персонал в района в Сeвероизточна Европа.