Свят

Арестуваха етнически сърбин в Митровица в Северно Косово

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В град Митровица в северната част на Косово сръбски демонстранти хвърляха камъни по полицейски служители. Това се случи, след като косовската полиция арестува етнически сърбин, който е заподозрян като един от организаторите на нападението срещу войниците от мисията на НАТО КФОР в Звечан.

Задържаният е Милун Миленкович-Луне, който според министъра на вътрешните работи на Косово, бил един от лидерите на престъпната формация „Гражданска отбрана“.

Сръбската обществена телевизия РТС също съобщи за ареста на Миленкович-Луне в град Митровица в Северно Косово. Според информацията на РТС по време на ареста са пострадали трима полицаи. След ареста около 200 сърби са се събрали на протест в Митровица.

Протестиращи пред общината в Звечан сърби, наред с другите искания, настояха и за освобождаване на други двама сърби – Радош Петрович и Душан Обренович, които бяха арестувани след като на 29 май се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни от КейФОР.

Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток протестират всеки ден от 26 май насам пред сградите на общините, в които бяха избрани албански кметове.