Политика

Правен експерт: Гешев ще спаси честта си, ако признае, че делата "на трупчета“ бяха заради политическа обвързаност

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Исканията на Янаки Стоилов и Надежда Йорданова за освобождаване на главния прокурор бяха много по-мотивирани и бяха за редица повтарящи се правонарушения от страна на Гешев. Това искане идва в един доста сериозен политически момент и то идва да потвърди, че политическото влияние във ВСС е налице. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime правният експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов.

Въпросът, на който Гешев трябва да отговори, за да спаси честта си е да признае, че неговото влияние на главен прокурор и политическата обвързаност в прокуратурата са спомогнали до този момент разследванията, за които сега се искат имунитети, да бъдат държани „на трупчета“. Това е позицията на по-малко наведената глава, от която той може да излезе. Ако иска дори да разкрие кои членове на Висшия съдебен съвет, защото най-вероятно в процедурата по неговата номинация и избор, той е знаел кои членове на Съвета ще го подкрепят и кои – не.

По думите на Иван Брегов се е откроил и друг важен акцент – че едно малцинство във ВСС е успяло да изнесе административно „на гърба си“ тази процедура. Атанаска Дишева и Олга Керелска са хората, които го направиха така, че този процес все пак да е законосъобразен, а не изцяло политически мотивиран, каза още той.

Брегов обясни, че няма установен срок, в който президентът да подпише указа за освобождаване на Иван Гешев.