Свят

37 обвинения: Затвор грози Тръмп, ако го намерят виновен за секретните документи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп получи 37 обвинения, включително по 31 точки в нарушаване на Закона за шпионажа, като част от разследването на специален прокурор Джак Смит за нерегламентирано съхранение на класифицирани документи по времето, когато е бил в Белия дом.

Обвинителният акт от 49 страници беше обнародван в петък от министерството на правосъдието и в него подробно се описва как Тръмп е съхранявал кашони с класифицирани документи в различни помещения на имението си Мар-а-Лаго, включително в салон за приеми, баня, в кабинета, спалнята си и в килер.

Според обвинителния акт сред класифицираните и свръхсекретни папки е имало сведения за ядрените способности на други страни, както и за отбраната и въоръжението на САЩ и чужди страни; за американските ядрени програми; за потенциални слаби места на САЩ и съюзниците им при военно нападение; и за евентуалните планове за отговор при нападение.

Прокурорите в моя кабинет са сред най-талантливите и опитни в Министерството на правосъдието. Те разследваха този случай, като се придържаха към най-високите етични стандарти, и ще продължат да го правят, докато делото продължава. За мен е важно да отбележа, че подсъдимите в това дело трябва да се считат за невинни, докато не бъде доказано, че са виновни извън всяко разумно съмнение в съда. Затова моят офис ще търси бърз процес в съответствие с обществения интерес и правата на обвиняемия. С нетърпение очакваме да представим случая пред съдебно жури в Южния окръг Флорида.

Джак Смит – специален прокурор от Министерството на правосъдието 

Личният помощник на Тръмп Уолт Наута също е обвинен като съучастник, но обвиненията срещу него не бяха обявени.

Обвиненията крият опасност от тежки правни последици за Тръмп, включително възможността да влезе в затвора, ако бъде признат за виновен. Но те имат и огромни политически измерения, защото могат да обърнат хода на надпреварата за първичните избори на републиканците за излъчване на номинацията им за президент.

Правните проблеми на Тръмп се задълбочават, тъй като той вече е с повдигнати обвинения по друго дело в Ню Йорк, а освен това срещу него се водят и разследвания във Вашингтон и Атланта, които също може да доведат до повдигане на обвинения.