Свят

Повдигнаха 7 обвинения срещу Доналд Тръмп

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Федералният съд на Съединените щати повдигна 7 обвинения срещу 45-ия президент на Доналд Тръмп. Едно от тях е във връзка с работата му с класифицирани документи, след напускането му на Белия дом. Това е второ обвинение срещу Тръмп и първото в историята федерално обвинение срещу президент. Той води кампания за завръщане в Белия дом през 2024 г.

През последните няколко месеца станахме свидетели на различни правни проблеми, пред които се изправи президентът Доналд Тръмп. Сред най-сериозните от тях е казусът, който се развива във Вашингтон. Там федералните прокурори разследват евентуалното съхраняване на класифицирани документи в имението му във Флорида, Мар-а-Лаго, а също така разследват потенциалните усилия на Доналд Тръмп и неговите представители да възпрепятстват усилията на правителството да получи тези документи.

Ерик Тъкър, Associated Press

В публикация в социалната си мрежа "Трут" Тръмп заяви, че е призован да се яви във вторник следобед във федералния съд в Маями, където ще чуе обвиненията срещу него.

Това е намеса в изборите на най-високо ниво. Никога досега не е имало нещо подобно на това. Аз съм невинен човек, аз съм невинен човек.

Доналд Тръмп, 45-и президент на САЩ

Според проучванията на общественото мнение Тръмп понастоящем е на първо място сред републиканските кандидати за Белия дом. През април Тръмп стана първият президент, след изпълнен мандат, обвинен в престъпление. Той пледира за невинен по 34те обвинения за фалшифициране на бизнес документи. През следващата година предстои съдебен процес по това дело в Ню Йорк.