Култура

Американски художник блести на културната сцена в Париж

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Натейниъл Мери Куин, чернокож американец и изгряваща фигура в съвременното изкуство, представя своите "вътрешни портрети" от четвъртък в Париж. Куин открива уникалния си стил, когато решава да създаде допълнителен портрет за една изложба, като му остават само пет часа.

Започнах да рисувам като дете на около три-четиригодишна възраст и оттогава това е моята мания и е всичко, което някога съм искал да правя. Така че оттогава, през целия си живот, винаги съм изпитвал глад да рисувам и да създавам изкуство.

Натейниъл Мери Куин, американски художник

През 2013 г. художникът се натъква на стил, който се превръща в негова запазена марка: използва колажи от различни черти на лицето, за да създаде странни и цветни портрети.

 

Фокусирам се само върху лицето. Мислех да се съсредоточа само върху очите, носа, устата и едното ухо. Това е всичко. И аксесоар за главата. Шапка или нещо подобно. Така че това означаваше да няма скули, да няма носни кости, да няма брадичка. Това трябваше да изчезне. Защото имах само 5 часа.

Натейниъл Мери Куин, американски художник

Колоритният стил , който Куин описва като "раждането на нов визуален език", превръща 46-годишния художник в изгряваща международна звезда. Картините в изложбата са нови и също така са основани на трудното детство на Куин в южната част на Чикаго.

Покрих едното око с хартия и след това нарисувах другото око. Покрих него и така нататък. Накрая листът за рисуване беше покрит с остатъци от хартия. Махнах я. Беше като да отваряш подарък. Най-накрая видях крайните резултати и воалА, това беше раждането на моя нов визуален език, нещо, което аз създадох. "Художникът приветства факта, че чернокожите творци получават все по-голямо признание. В Париж изложбите на дамите Фейт Рингголд и Занеле Мухоли бяха истински хит, разказва още художникът.