Свят

Из мистериите на изкуството: Нова изложба разкрива част от тайните на момичето с перлената обица

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Момичето с перлената обица е една от най-емблематичните жени в света на изкуството. Музей в Хага разкрива част от нейните тайни. Изложбата се нарича "Кое е това момиче?" и включва четири метрова 3D репродукция, която показва как би изглеждала картината, когато Йоханес Вермеер е нанесъл последния щрих на четката върху платното преди повече от 350 години. 

 

Открихме някои наистина вълнуващи неща. Например, че фонът някога е бил зелена завеса и че тя има мигли, които сега вече не се виждат, защото боите са се променили с времето. От части тази изложба показва как момичето би изглеждало, когато е било прясно нарисувано от Вермеер през 1665 г. Връщаме времето назад, за да видим как би изглеждала картината, преди тези промени.

Аби Вандивър

За сканирането на всеки детайл от картината са били необходими 88 часа, а за 3D принтирането - 200 часа. Изследователите са проследили и откъде произхождат пигментите на художника - включително кохинил от насекоми, открити в Мексико и Южна Америка, и ултрамарин от Афганистан.

Изложбата "Кое е това момиче?" ще продължи до януари 2024 г.