Общество

Редица загадки и неизвестни обвиват картината на Джаксън Полък, открита в България

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор
Jackson Pollock Bg Снимка: Euronews Bulgaria

Изминалата седмица бе белязана от „залавянето“ в България на един от шедьоврите на световноизвестния художник Джаксън Полък. Картината, чиято стойност е над 50 млн. евро (може и да достигне 100 млн. евро), беше открита при съвместна спецоперация на нашата служба за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и гръцките служби, които провеждат разследване трафик на културни ценности. Вместо да се разплита, историята с творбата на Полак става все по-увъртяна, като дори се появи и „румънска връзка“ с бившия комунистически лидер на северната ни съседка - Николай Чаушеску.

"Задържането" и автентичността на картината 

Първоначално информацията за намирането на картината на Полък у частно лице в България тръгна неофициално от БНР, което я съобщи, като отбеляза, че операцията на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност е под контрола на Европол. Разследването е било проведено в София, Атина и на остров Крит.

На прицел била дейността на конкретна организирана престъпна група, цитира БНР свои източници, близки до разследването. Именно в рамките на акцията е открита и картината, в чийто долен десен ъгъл се чете името на световноизвестният художник. А експертизата установила, че става дума за оригинал на Джаксън Полък от 1949 г.

Според експерти цената на платното в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

При паралелни действия извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори.

Чак привечер във вторник дойде и официалното съобщение от българската прокуратура за разследването. Първоначално оттам обявиха, че картина, която „може да се счита за произведение на американския художник Джаксън Полък, е била приобщена като веществено доказателство" по започнатото вече дело, свързано с вещно укривателство.

Картината се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана, заявиха от най-голямата прокуратура в България - СГП.

По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината. Според заключението експертното изследване показва, че картината би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания.

На следващия ден говорителят на СГП – Десислава Петрова, разкри пред медиите още подробности около разследването, като отново подчерта, че най-вероятно става дума за оригинал на Джаксън Полък. Петрова дори открехна още от тайните, в които е забулена творбата - на гърба й е написано послание до холивудската актриса Лорън Бакол. То гласи: „Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол, Честит Рожден ден“, а датата на посвещението е 16 септември 1949 г. и отдолу е сложен подпис на автора. Датата съвпада с рождения ден на актрисата.

 

Polak 2 Снимка: Euronews Bulgaria

По разследването се работи повече от месец, а досъдебното производство е започнато на 18 февруари, обясни още Петрова пред медиите.

По думите ѝ експертната справка казва, че по „стил, техника на изпълнение и художествена специфика, картината отговаря на естетическите особености, характерни за живописта на Джаксън Полък от периода 1945 г. -1950 г.“

Прокурор Петрова съобщи още, че ще се използват инструментите на международната правна помощ, включително Европейски заповеди за разследване, за да се установят всички обстоятелства, свързани с евентуалното движение и пътя на тази картина.

"Румънската следа" 

На журналистически въпроси, прокурор Петрова отговори, че предстои да бъде установено дали картината има нещо общо и с Румъния. Повод стана информация в БНТ, че тя е била част от личната колекция на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску. От държавното обвинение обаче заявяват, че тя  не е била обявявана за издирване и не е била каталогизирана.

От Румъния засега също не се потвърждава версията, че картината има нещо общо с Чаушеску. Пред обществената телевизия румънският изкуствовед и експерт по държавните арт колекции Адриън Буга каза, че до този момент в архивите на румънските тайни служби Секурирате няма открити данни картина на Джаксън Полък да е била част от колекцията на Чаушеску. Румънската полиция вече се е свързала с него за повече информация по казуса.

Министърът на културата Лучиан Ромашкану също отрече това да е възможно. Той постави под въпрос достоверността на печата на комунистическия лидер. Той очаквал и официален отговор по въпроса от българския му колега.

Според румънски експерти е невъзможно да има картина от такъв ранг, за която да не се знае.

 

Polak 1 Снимка: Euronews Bulgaria

Конфискуване? 

Въпреки всички тези неясноти, вътрешният министър Иван Демерджиев, подобно на прокуратурата, е убеден, че картината е автентична. Според Демерджиев дори имало шансове България да стане собственик на откритата картина.

От негово изказване се разбра още, че се очаква тя да бъде конфискувана в полза на държавата, защото е била обект на престъпна дейност.

В процеса на разкриването на престъплението, се установява, че картината не е била декларирана при пренасянето й от Гърция в България и че това е класическа престъпна дейност на гръцки граждани чрез български, като целта е била да се продаде на чужди клиенти.

Според Демерджиев две групи български експерти са потвърдили автентичността на картината. Укривателят й в България е знаел, че е ценна, но не и колко е всъщност е истинската й цена. Българинът е искал да я запази, вместо да я предаде, каквато е била договорката.

Кой е Полък? 

Джаксън Полък е един от най-признатите американски художници в абстрактния експресионизъм, който прави изкуството си чрез рисуване с капкова техника и течни бои. Роден е през 1912 г. и умира сравнително млад през 1956-а в автомобилна катастрофа.

Негова е най-скъпата продадена картина в света. През 2006 г. „Номер 5, 1948“ при наддаване на търг достига 140 млн. долара.

Доказването на автентичността на платното на Полък е „труден и сложен процес“, смята галеристът Лаврен Петров. Пред Euronews Bulgaria той коментира, че цената на картината не бива да е основен акцент, „защото тя не принадлежи на българската държава и не се продава у нас“. Сред родните колекционери няма такива, които биха притежавали крадени картини. Вероятно България е била само посоката, в която картината е тръгнала, но не и крайната точка, предположи Петров.

Тепърва предстои установяването на всички подробности и международни връзки, както и какво ще се случи с (без)ценната картина на Полък.