Култура

Галеристът Лаврен Петров за открития Полък: Родните колекционери не биха купили крадена картина

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Труден и сложен процес ще бъде доказването на автентичността на картината на световноизвестния художник Джаксън Полък, която беше открита при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria галеристът Лаврен Петров. Експертизите, които предстои да бъдат направени, вероятно ще се случат в Гърция.

По думите му цената на картината не бива да е основен акцент, защото тя не принадлежи на българската държава и не се продава у нас. Сред родните колекционери няма такива, които биха притежавали крадени картини. Вероятно България е била само посоката, в която картината е тръгнала, но не и крайната точка, предположи Петров.

Ситуацията в България относно трафика на ценни предмети се е подобрила през последните години, смята експертът. Страната ни обаче е била огромен коридор за трафик на антики в миналото. Въпреки напредъка, Лаврен Петров изтъкна, че липсва лесно достъпна и публична база данни за откраднати и издирвани културни ценности.

Трафикът на артефакти е по-лесен в световен мащаб, сравнено с България, защото престъпленията са по-високотехнологични и има поръчители. У нас кражбите са в по-голяма степен случайни, например когато домовете на колекционерите са слабо охранявани.

Картина на световноизвестния американски художник Джаксън Полък беше открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол.

Операцията e била проведена в София, Атина и на остров Крит и е насочена срещу трафика на културни ценности. От прокуратурата съобщиха, че картината ще бъде добре съхранявана и предстои втора експертиза за автентичността ѝ.

Вижте повече във видеото: