Свят

Екоактивисти атакуваха картина на Моне с картофено пюре

От Euronews България Euronews България
2022 10 23 Monet Gemaelde 1024X683 Снимка: letztegeneration.de

Поредна атака на екоактивисти срещу произведение на изкуството. Представители на организацията Letzte Generation („Последно поколение“) заляха с картофено пюре шедьовъра Les Meules на Клод Моне в потсдамския музей „Барберини“.

Това е втори подобен инцидент в рамките на десет дни. На 14 октомври активисти на Just Stop Oil заляха с доматено пюре от консерва „Слънчогледите“ ва Ван Гог в Националната галерия на Лондон.

Вдъхновени от тях „Последно поколение“ решили да поставят "същия въпрос като двете смели жени в Лондон: Кое струва повече – изкуството или животът?“

"Моне обичаше природата и улавяше нейната уникална и крехка красота в своите творби. Как е възможно толкова много хора да се страхуват повече от повреждането на един от тези образи на реалността, отколкото от разрушаването на самия свят, на чиято магия Моне толкова се е възхищавал“, е логиката на екоактивистите, изказана от говорителя им Еме ван Баален минути след атаката по картината.  

От организацията изрично уточняват, че шедьовърът не е повреден по време на акцията. „Les Meules“ беше продадена на търг за 110 млн. долара през 2019 г.