Добро Утро, Европа

В Италия откриха изложба на уникалния Винсент ван Гог

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Изложба на нидерландския художник Винсент ван Гог се открива в римския Палацо Бонапарт. Той приема 50 творби в ретроспектива само няколко месеца преди 170-ата годишнина от рождението на Ван Гог, която ще бъде отбелязана през март 2023 г. 

Платната са взети назаем от престижния музей Kröller Müller в Отело, който разполага с втората по големина колекция от творби на Ван Гог в света и е отговорен за реставрацията на автопортрета.  

Изложбата е резултат от петгодишна подготовка и проследява стъпка по стъпка творчеството на нидерландския гений, като предлага на публиката възможността да се възхити не само на известните творби, но и на рядко срещани произведения.

Опитваме се чрез творбите, които сме избрали от музея "Крьолер-Мюлер", да разкажем историята на Ван Гог в нейната цялост. Ще започнем от първите му творби, които прави през 1881 г., когато решава, че определено иска да бъде художник и осъзнава, че това е неговият път и започва да работи.

Франческа Виланти, куратор на изложбата

Един от най-известните автопортрети на нидерландския художник Винсент ван Гог се показва за първи път извън родината му, след специално едногодишно почистване. Автопортретът на син фон със зелени щрихи е безспорно гвоздеят на изложбата. година. Ван Гог го рисува в Париж, където пребивава от март 1886 г. до 19 февруари 1888 г. и прави 25 автопортрета - отчасти защото не е имал пари да плати на модели и отчасти защото е искал да остави следа от себе си. 

Сред творбите в петте раздела са "Сеячът", рисувана в Арл през юни 1888 г. и "Болничната градина в Сен Реми" от 1889 г. 

Една от последните картини в изложбата е "Тъгуващ старец", която е нарисувана само два месеца преди смъртта му.

Ван Гог работи като художник само за кратък период от време между 1881 и 1890 г.