Общество

Намерената у нас картина на Джаксън Полък е била подарък за холивудска актриса

От Euronews България Euronews България
Desislava Petrova Прокурор Десислава Петрова, снимка: БГНЕС

Картина, която беше намерена у нас преди ден при операция на ГДБОП и гръцките служби, най-вероятно е оригинал на американския художник Джаксън Полък. Това е установило първоначално изследване на платното, съобщиха днес от Софийската градска прокуратура. На гърба му има послание до холивудската актриса Лорън Бакол. То гласи: „Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол, Честит Рожден ден“, а датата на посвещението е 16 септември 1949 г. и отдолу е сложен подпис. Датата съвпада с рождения ден на актрисата.

По разследването се работи повече от месец, а досъдебното производство е започнато на 18 февруари, обясни заместник-градският прокурор Десислава Петрова пред журналисти.

По думите ѝ експертната справка казва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика, картината отговаря на естетическите особености, характерни за живописта на Джаксън Полък от периода 1945 г. -1950 г.

Прокурор Петрова съобщи още, че ще се използват инструментите на международната правна помощ, включително Европейски заповеди за разследване, за да се установят всички обстоятелства, свързани с евентуалното движение и пътя на тази картина.

Предстои да се установи също дали картината има общо с Румъния, добавиха от прокуратурата и допълниха, че тя не е била обявявана за издирване и не е била каталогизирана. По-рано БНТ съобщи, че на картината има и надпис на румънски език и са налице данни, че творбата е попаднала в личната колекция на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску.

При акцията на ГДБОП във вторник са арестувани няколко души, единият от които е българин. Той не е задържан и не твърди, че е собственик на картината, а само я е съхранявал. Действията по разследването са извършени за евентуална незаконна продажба на картината.