Европа

Правителството предлага нов еврокомисар на мястото на Мария Габриел

От Euronews България Euronews България
Maria Gabriel Nikolay Denkov BGNES СНИМКА: БГНЕС

В следващите дни Европейската комисия ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това е станало ясно в телефонен разговор между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера Николай Денков, съобщиха от правителствената информационна служба.

Новата българска кандидатура трябва да замени Мария Габриел, която досега представляваше страната ни в Еврокомисията с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“. Габриел напусна ЕК, за да се кандидатира за министър-председател с първия мандат на ГЕРБ-СДС и в момента е вицепремиер и ротационен премиер, който трябва да застъпи начело на изпълнителната власт след девет месеца.

Все още няма яснота кого планира да предложи новоизбраното правителство на България, нито дали новият еврокомисар ще получи същия ресор като Мария Габриел.

От Министерския съвет информират още, че акад. Денков и Урсула фон дер Лайен са планирали първа официална лична среща, която вероятно ще се състои преди редовното заседание на Европейския съвет в края на юни.

В разговора фон дер Лайен е поздравила Денков за избирането му, а той от своя страна е представил накратко приоритетите на кабинета – нов бюджет, влизане на България в Шенген и Еврозоната, както и ускорено приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Председателят на ЕК потвърдила, че за общността опазването на външните граници е от изключителна важност и потвърдила, че страната ни ще получи 45 млн. евро за подсилване на граничната охрана.