Европа

Урсула фон дер Лайен поздрави Николай Денков и Мария Габриел в Туитър (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Ursula AP Снимка: АП, архив

Поздравления, Николай Денков, за полагането на клетва като министър-председател на България. Поздравления и за моя бивш колега и нов заместник министър-председател Мария Габриел. Това написа председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в Туитър.

 

Очаквам с нетърпение да работя с вас по общата ни програма за ЕС, за силна България в силна Европа, добави тя.

 

По-късно и други европейски лидери и световни медии реагираха на новината за гласуването на кабинета "Денков-Габриел":

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пожела успех на новото правителство с думите „Поздравявам Николай Денков с полагането на клетва като нов министър-председател на България. Очаквам с нетърпение да работя с Вас в интерес на българските и европейските граждани“.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола изрази оптимизъм, като отбеляза:

„Моите най-добри пожелания към новото правителство на България, ръководено от Николай Денков и Мария Габриел. Нашите общи предизвикателства изискват общи решения и съм готова да работим заедно за бъдеще на просперитет и стабилност."

ЕйБиСи написа, че „парламентът на страната официално гласува новото правителство, предложено от двамата основни политически съперници, в опит да се сложи край на продължаващата вече 30 месеца политическа криза, да се възстанови стабилността и да се даде тласък на икономическото развитие в най-бедната страна - членка на ЕС“.

Според Ройтерс „новото правителство иска да осъществи реформи, които да доведат балканската страна до влизане в еврозоната и в Шенгенската група на европейските държави“.

Немското издание „Дер Щандард“ акцентира върху протестите срещу сформирането на новия кабинет.

„Народното събрание утвърди ново правителство с министър-председател Николай Денков въпреки протестите на проруските националисти. Новият кабинет ще замени служебния такъв, съставен от проруския президент Румен Радев“, се казва в съобщението.

Съобщавайки за избора на Николай Денков за министър-председател в продължение на девет месеца, преди бившият еврокомисар по иновациите Мария Габриел да поеме поста в рамките на ротация, агенция "Франс Прес" информира:

„Засегнатата от подкупи балканска държава се бори да избере ново правителство, което да осъществи крайно необходимите реформи. Най-бедната страна в Европейския съюз е измъчвана от политическа нестабилност и е ръководена от служебни правителства през последните две години. България никога досега не е имала ротационен премиерски пост, но компромисът беше единственият останал вариант за кабинет."

„Депутатите подкрепиха проевропейско правителство, резултат от мъчителен компромис между първите две партии след повече от две години нестабилност и пет избори в тази бедна балканска страна“, написа френският вестник „Фигаро“, като допълни:

„Бившите съперничещи си премиери Бойко Борисов (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП) решиха да загърбят различията си пред лицето на катастрофалната ситуация в тази страна - членка на ЕС и НАТО. Обща за тях е проевропейската им позиция за войната в Украйна в тази разделена държава, исторически близка до Москва“.

Според гръцкото издание „Катимерини“ „въпреки че двете партии в тази малко вероятна коалиция са в коренно противоречие, те успяха да постигнат споразумение по основните елементи на правителствената програма“. /БГНЕС