Икономика

Петков: Енергийните помощи ще продължат и през май

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Kiril Petkov Кирил Петков. Снимка: AP

Българското правителство работи много силно за да може да имаме ясни доставки на газ на цени, които да не са различни от тези, които биха дошли през „Газпром“. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с българския бизнес и профсъюзи, предаде БГНЕС.

Петков заяви, че обсъдени различни варианти, за да има „предвидимост за българския бизнес и работниците, които работят в него“.

Достигнахме до ясни заключения, че през май месец ще продължат енергийните помощи за бизнеса, може би на различни нива. Другата седмица ще бъдат финализирани с министъра на енергетиката.

Кирил Петков, министър-председател

Той заяви, че през следващите няколко дни очаква повече яснота за цените на природния газ. Премиерът дори се надява, че те няма да се повишат. „Надявам се в скоро време всички да бъдат по-спокойни, като видят, че нещата работят. В момента газоподаването не е спряно, не е намаляло, цената не се е повишила“, каза Петков.

От бизнеса настояват компенсациите за ток да продължат до нормализиране на цените. Предложено е долният праг за подпомагане да бъде енергийният микс от КЕВР и да няма таван. Настоява се срещата за природен газ да не се заплащат повече от формулата с "Газпром експорт".

Работодателите подчертаха помощите за електроенергия да продължат колкото е необходимо, а не всеки месец да се водят разговори.

Днес не получихме твърд отговор на поставените от нас въпроси. Очакваме следващата седмица в разговор с министъра на енергетиката да видим докъде може да стигнем.

представител на работодателите

Не се провидя много оптимизъм в тези дълги разговори. Това налага да търсим решение на въпросите докато те са още малки.

Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа"

Той обясни важността на започването на работа на съвет по „Зелената сделка“ към МС, който все още не работи.