Euronews Сега

Вдигат пенсиите с 6%, а не с обещаните 20%

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Ако Парламентът днес не гласува законопроекта за Държавното обществено осигуряване, изплащането на актуализацията на пенсиите ще закъснее. Тъй като срокът изтича, от 1 юли увеличението ще е с едва 6%, а не обещаните 20%.

Пенсионерите със сигурност ще получат 6,1% увеличение на пенсиите от 1 юли. Възможно е обаче увеличението да бъде изплатено със закъснение – първоначално да получат досегашната сума, а по-късно през юли или през август и сумата от увеличението. Това стана ясно днес в парламента от думите на председателя на социалната парламентарна комисия Искрен Арабаджиев (ПП) в кулоарите на Народното събрание.

Закъснението може да се наложи, тъй като не се прие съкратена процедура за гледане на държавния бюджет, която да скъси на сроковете за подаване на предложения между първо и второ четене на актуализацията. Затова тя ще се изнесе с няколко дни напред и дори при приемане на бюджета, обнародването му ще стане факт след 1 юли.

"В рамките на юли, като второ плащане или най-късно през август, пенсионерите ще получат финалното увеличение, което ще приеме в крайна сметка Народното събрание“, заяви Арабаджиев. Предвид късите срокове, ще има извънредни заседания и на Комисията по бюджет и финанси, и на Народното събрание, очаква Искрен Арабаджиев.

В актуализирания бюджет на Държавното обществено осигуряване се предлагат две увеличения на пенсиите – от 1 юли 2022 г. и от 1 октомври 2022 г. От 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., трябва да бъдат увеличени с 10%, а Ковид добавката от 60 лева да стане част от пенсията. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв.